Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type
Rutgers


Wil je voorlichting geven over anticonceptie? Hier vind je hulpmiddelen en informatie die je kunt gebruiken. Daarnaast verwijzen we naar voorlichtingsmaterialen en websites voor specifieke doelgroepen. 

> Voorlichting geven over anticonceptie
> Doelgroepen extra informatie geven of verwijzen

 

Voorlichting geven over anticonceptie

 

De anticonceptiekoffer

De anticonceptie koffer kan goed gebruikt worden in de voorlichting over anticonceptiemethoden. Alle betrouwbare anticonceptiemethoden zitten erin, zodat je doelgroep ze ook kan zien. In de koffer zit een handleiding met informatie over elke middel, de criteria die kunnen spelen bij het kiezen van een methode, veelgestelde vragen en feiten en cijfers over anticonceptiegebruik. Ook bevat de koffer een setje uitvouwfolders voor jongeren, met een kort overzicht van alle methoden, de eigenschappen en de voor- en nadelen.

Bestel hier de anticonceptiekoffer.

Tips:

  • Afbeelding RutgersWil je nog meer weten over de verschillende methoden, kijk dan bij de verschillende methoden op Anticonceptievoorjou.nl. 
  • Om te kunnen vertellen wat de verschillende anticonceptiemethoden kosten, is hier een actueel kostenoverzicht te downloaden.
  • Voor in de klas of de praktijk/wachtkamer is er een poster te printen met alle anticonceptiemethoden erop.

 

Werkvormen voor groepsvoorlichting

Sta je als docent voor een klas of geef je als verpleegkundige of gezondheidsbevorderaar voorlichting aan jongeren of jongvolwassenen? Hier vind je voorbeelden van werkvormen bij de anticonceptiekoffer.

Wil je met een groep meiden in gesprek over kinderwens en anticonceptie? Er is een speciaal Girls’ Talk groepscounselingsprogramma voor meiden van 16 tot 21 jaar. Om deze groepsbijeenkomsten te kunnen organiseren en begeleiden kun je een online training volgen.

 

Individuele anticonceptiecounseling

Wil je één op één met een jongere praten over kinderwens en anticonceptie? Gebruik de (digitale) brochure Individuele counseling anticonceptie en kinderwens als een praktisch hulpmiddel voor motiverende gespreksvoering.

Afbeelding Rutgers

Er is ook een handig stappenplan voor individuele anticonceptiecounseling en een Checklist anticonceptiecounseling: wat zijn de persoonlijke en situationele factoren om in kaart te hebben om te komen tot de best passende keuze voor iemand?

Ter voorbereiding op een anticonceptieconsult is het handig om een cliënt een vragenlijst te laten invullen over haar wensen en eerdere ervaringen met anticonceptie.

Voor op de spreektafel is er een bureaublad met voor de cliënt een overzicht van alle methoden met de eigenschappen, en aan de achterkant informatie over de betrouwbaarheid van elke methode.

Welke anticonceptie kun je bij een bepaalde aandoening veilig voorschrijven? De Draaischijf Medische Criteria voor Anticonceptie (2019) geeft antwoord op basis van de meest recente wetenschappelijke informatie.

Ben je doktersassistente, praktijkondersteuner of verpleegkundige en wil je meer weten over anticonceptie en het voorkomen van onbedoelde zwangerschap? Je kunt de online basiscursus Anticonceptie volgen (geaccrediteerd).

 

Voorlichting aan niet-Nederlandstaligen

De website Zanzu.nl is een hulp bij voorlichting aan niet-Nederlandstaligen over onder meer seksualiteit, voortplanting, zwangerschap en anticonceptie. De informatie is cultuursensitief en wordt in 16 geboden, zowel geschreven als gesproken. en met duidelijke afbeeldingen. Je kunt twee talen naast elkaar op het scherm zetten, bijvoorbeeld Tigrinya en Nederlands. Er is ook een vertaalfunctie.

Er is een Zanzu-poster om cliënten (en collega’s) te attenderen op Zanzu.nl. Die kun je zelf printen en ophangen in de praktijk of op de locatie waar je voorlichting geeft.

Wil je tips en tools krijgen voor een gesprek over seksualiteit en anticonceptie met mensen met een migratie-achtergrond? Dan is de online cursus Cultuursensitief werken iets voor jou. Deze cursus is geaccrediteerd voor verpleegkundigen en doktersassistenten.

Doelgroepen extra informatie geven of verwijzen

 

Afbeelding RutgersInformatie voor jongeren

Voor jongeren en jongvolwassenen is er een digitale brochure Anticonceptie voor jou, over het kiezen van een anticonceptiemethode die bij je past.

Er is ook een uitvouwfolder met daarin een overzicht van alle anticonceptiemiddelen, de voor- en nadelen en verkrijgbaarheid.

 

Keuzehulp anticonceptie

Anticonceptievoorjou.nl is een online keuzehulp om erachter te komen welke methode het beste bij je past. er methode is er ook veel informatie over de werking, de eigenschappen, kosten en betrouwbaarheid met filmpjes van gebruikers. De informatie is toegankelijk voor laag opgeleiden en houdt rekening met verschillende culturele achtergronden.

Er zijn gratis promotiekaartjes van Anticonceptievoorjou.nl te bestellen om uit te delen. Achterop staat bovendien een verwijzing naar de morning-aftertest, waarmee je kunt bepalen of het verstandig is een morning-aftermethode te gebruiken na onveilige seks.

 

Anderstaligen en nieuwkomers

Voor niet-Nederlandstaligen is er een folder over anticonceptie in verschillende talen.

Afbeelding RutgersDe website Zanzu.nl geeft informatie over onder meer het mannelijk en vrouwelijk lichaam, seksualiteit, voortplanting, zwangerschap en anticonceptie. De informatie wordt geboden in 16 geschreven en gesproken talen, en houdt rekening met culturele gevoeligheden. Er zijn gratis promokaartjes van Zanzu.nl te bestellen. Deze kun je aan cliënten meegeven zodat ze ook zelf thuis de website kunnen bekijken.

 

Anticonceptie na de bevalling

Als je net bevallen bent, is het belangrijk om na te denken over anticonceptie als je niet direct weer zwanger wilt worden. De folder Net bevallen, welke anticonceptie past bij je? geeft informatie over welke methoden je kunt gebruiken na een zwangerschap en wanneer.

 

Morning-aftermiddelen

Als je seks hebt gehad zonder anticonceptie, of er gaat iets mis, wat kun je dan doen? Deze online folder gaat over morning-aftermiddelen.

Of het verstandig is een morning-afterpil te halen, kun je bepalen met de morning-aftertest.

 

Websites over seksualiteit en anticonceptie

Sense.info is de website met betrouwbare informatie voor jongeren over  onder andere seksualiteit, anticonceptie en zwangerschap. Op Sense.info/anticonceptie staat de informatie over anticonceptie bij elkaar. Er staan ook filmpjes op van youtuber Britt Scholte over anticonceptiemethoden, en een voorbeeldfilmpje van een consult op een Sense spreekuur. Er zijn promokaartjes van Sense.info te bestellen.

Seksualiteit.nl is de website voor volwassenen over seksualiteit. Promokaartjes Seksualiteit.nl om uit te delen zijn gratis te bestellen.

Zanzu.nl is een website voor niet-Nederlandstaligen met in 16 talen betrouwbare informatie over seksualiteit, relaties, anticonceptie, zwangerschap en bevalling. De informatie is ook te beluisteren en houdt rekening met culturele gevoeligheden. Ook promokaartjes van Zanzu.nl om mee te geven zijn gratis te bestellen.