Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type
Rutgers

Natuurlijke methoden

In het kort

 • Natuurlijke methoden zijn niet betrouwbaar;
 • Ze zijn eigenlijk juist ook bedoeld als methode voor gezinsplanning en niet als anticonceptie;
 • Je hebt geen seks op de dagen dat de vrouw vruchtbaaris. Of je gebruikt dan een betrouwbare anticonceptiemethode;
 • Je moet zelf bijhouden wanneer de vrouw vruchtbaar is;
 • Er zijn veel verschillende natuurlijke methoden;
 • De natuurlijke methoden vereisen een stabiele cyclus (hebben de meeste vrouwen niet), een regelmatig leven en veel discipline;
 • Het is erg moeilijk om natuurlijke methoden goed te gebruiken. De kans dat je toch zwanger wordt is groter dan bij andere methoden.

Betrouwbaarheid

Natuurlijke methoden zijn niet betrouwbaar.

Kosten

€0,00 (maar een hulpmiddel kan tussen de €5,00 en €555,00 kosten).

Wat is het?

Met natuurlijke methoden houd je bij wanneer de vrouw vruchtbaar is. Je hebt op vruchtbare dagen geen seks. Dit wordt ook wel periodieke onthouding genoemd. Je kunt op deze dagen ook een andere betrouwbare anticonceptiemethode gebruiken. Natuurlijke methoden zijn alleen betrouwbaar als je ze heel goed toepast.

De Billingsmethode

Je kijkt naar de afscheidinguit de vagina om de vruchtbare dagen te berekenen.

Kalendermethode

Je houdt de menstruatiecyclusbij om de vruchtbare dagen te berekenen.

De temperatuurmethode

Je gebruikt de temperatuur van je lichaam om de vruchtbare dagen te berekenen.

Natural Family Planning (combinatiemethode)

Je kijkt naar de afscheiding uit de vagina, de menstruatiecyclus én je temperatuur om de vruchtbare dagen te berekenen.

Borstvoeding geven

Als je alleen maar borstvoeding geeft, ben je in de eerste 6 maanden minder vruchtbaar.

Voor wie?

Natuurlijke methoden zijn geschikt voor vrouwen die:

 • Het niet erg zouden vinden om toch zwanger te raken;
 • Elke maand op hetzelfde moment ongesteld worden (de meeste vrouwen hebben geen stabiele cyclus);
 • Goed weten wanneer ze ongesteld worden;
 • Elke dag kunnen denken aan hun cyclus;
 • Een regelmatig ritme in hun leven hebben;
 • De discipline hebben om de te meten waarden van hun methode goed bij te houden;
 • Hun lijf goed kennen;
 • Geen hormonenwillen gebruiken;
 • Goed kunnen aangeven wanneer ze wel of geen seks willen hebben;
 • Een (vaste) partner hebben, die zij vertrouwen.

Hoe gebruik je het?

Als je deze methode zo goed mogelijk wilt toepassen, dan kun je het best rekening houden met 9 dagen waarop een vrouw zwanger kan worden. Dat is ongeveer 7 dagen vóór de eisprongen 2 dagen na de eisprong.

Factoren die je in de gaten kunt houden om het moment van de eisprong te herleiden, zijn de vaginale afscheiding, de temperatuur van het lichaam, de gemoedstoestand, de veranderingen in het lichaam van de vrouw en de kalender. Het nauwkeurig bijhouden van deze factoren samen geeft het beste inzicht, maar zorgt over het algemeen voor minder goede bescherming dan andere methoden.

Als je natuurlijke methoden gebruikt, heb je geen seks op deze vruchtbare dagen. Je kunt wel seks hebben als je een andere betrouwbare anticonceptiemethode gebruikt. Je kunt bijvoorbeeld een condoom gebruiken. Er zijn verschillende natuurlijke methoden.

De Billingsmethode

Je kijkt naar de afscheiding uit de vagina om de vruchtbare dagen te berekenen. Rond de eisprong lijkt de afscheiding op eiwit en is het draderig.

Kalendermethode

Je houdt de menstruatiecyclus bij om de vruchtbare dagen te berekenen. Je eisprong is 14 dagen voor de eerste dag van je volgende menstruatie. Je vruchtbare dagen zijn 7 dagen vóór en 2 dagen na de eisprong. Op die dagen heb je geen seks.

De temperatuurmethode

Je meet de temperatuur van je lichaam om je vruchtbare dagen te berekenen. Je temperatuur is iets lager als je een eisprong hebt. Na de eisprong wordt je temperatuur weer iets hoger. Zo kun je zien wanneer je vruchtbaar bent. Je vruchtbare periode is voorbij als je temperatuur 3 dagen achter elkaar hoger is. Het is belangrijk dat je je temperatuur elke dag meet, zonder een dag over te slaan. Dit moet je gelijk doen nadat je wakker wordt. Het kan een paar maanden tot paar jaren duren voordat je weet hoe jouw menstruatiecyclus werkt. In de eerste periode moet je dus nog een condoom of andere anticonceptie gebruiken.

Natural Family Planning (combinatiemethode)

Je kijkt naar de afscheiding uit je vagina, je menstruatiecyclus én je temperatuur om de vruchtbare dagen te berekenen. Je doet dat zoals hierboven is uitgelegd. Er zijn verschillende methoden om dit bij te houden. Van sommige bestaan er cursussen om de methode zo goed mogelijk toe te passen. Doordat allerlei factoren in de gaten worden gehouden, is een combinatiemethode betrouwbaarder dan het bijhouden van een enkele factor. Maar ook in dit geval bepalen een stabiele cyclus, een regelmatig leven en veel discipline het succes van deze methode.

Borstvoeding geven

Als je borstvoeding geeft ben je minder vruchtbaar. Je kunt dit als anticonceptie gebruiken. Je hoeft dan niet je vruchtbare dagen te berekenen. Dit werkt alleen als je:

 • in de eerste 6 maanden na de bevalling bent;
 • alleen moedermelk aan de baby geeft (dus geen andere voeding);
 • geen bloedverlies hebt;
 • de melk niet afkolft;
 • overdag niet meer dan 4 uur en ’s nachts niet meer dan 6 uur wacht met borstvoeding.

Afbeelding Rutgers

LET OP! Het is erg lastig om natuurlijke methoden goed te gebruiken. Kies alleen voor een natuurlijke methode als je het niet erg zou vinden om toch zwanger te worden. Als je geen hormonen wilt gebruiken en geen kinderwens hebt, zijn er hormoonvrije methoden die wél geschikt zijn.

Voor- en nadelen

Voordelen

 • Je hoeft niets in je lichaam te stoppen.

Nadelen

 • Je moet er elke dag goed aan denken;
 • Je moet je partner kunnen vertrouwen;
 • Je bent niet beschermd tegen soa's;
 • Het is erg moeilijk om het goed toe te passen. Deze methoden zijn daardoor minder betrouwbaar dan andere anticonceptiemethoden.

Mogelijke bijwerkingen

 • Geen

Tips voor de partner

Natuurlijke methoden worden vooral door de vrouw gebruikt, maar de man heeft ook een belangrijke rol bij deze methode. Je moet samen afspraken kunnen maken over wanneer je geen seks hebt of wanneer je alleen seks hebt met andere bescherming (bijvoorbeeld een condoom). Het helpt als je hier goed over kunt praten. Samen kun je een ongewenste zwangerschap voorkomen. Dit doe je door:

 • Zelf ook te weten hoe natuurlijke methoden werken;
 • Een gezamenlijke kalender te maken (houd hierop de menstruatie en de eisprong bij);
 • Een regelmatig leven en regelmatige metingen voor je partner mogelijk te maken;
 • Een condoom te gebruiken als er iets mis is gegaan.

Weet je niet zeker of je partner de natuurlijke methode goed gebruikt? Gebruik dan een condoom om jezelf te beschermen tegen een ongewenste zwangerschap. Bovendien beschermt alleen een condoom je tegen soa’s.

Hoe betrouwbaar is het?

Natuurlijke methoden zijn niet betrouwbaar. De combinatiemethoden zijn betrouwbaarder dan de andere natuurlijke methoden.

Wanneer natuurlijke methoden perfect kunnen worden toegepast, raakt 5% van de vrouwen zwanger. Aangezien de kans op fouten bij deze methoden groot is, raakt in de praktijk 23% van de vrouwen die deze methoden toepassen zwanger. Van elke 1000 vrouwen die natuurlijke methoden gebruiken worden er tussen de 50 en 230 toch zwanger. Dat is ook niet zo gek, want juist rondom de eiersprong heb je van nature meer zin in seks.

Waar kun je het krijgen?

De natuurlijke methoden kun je zelf gebruiken. Je hoeft er niet voor naar de huisarts. Hulpmiddelen zoals apps, computers of een thermometer kun je online bestellen.

Wat kost het?

De natuurlijke methoden zelf kosten niets. Hulpmiddelen zoals apps, computers of thermometers kosten tussen de €5,00 en €555,00.

Weet je welke anticonceptie bij jou past, en wil je de methode gaan gebruiken? De meeste anticonceptiemethoden krijg je bij de huisarts. Sommige methoden kun je zelf bij de drogist kopen.

Vind je deze informatie nuttig?