Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type
Rutgers

Ik wil anticonceptie gaan gebruiken. Wat moet ik doen?

Allereerst is het belangrijk om een idee te krijgen van wat voor jou belangrijk is bij anticonceptie, en om te weten welke anticonceptiemethoden er zijn en hoe ze werken. Deze website helpt je daarbij.

Voor de meeste anticonceptiemethoden moet je een afspraak maken met de huisarts. De huisarts helpt je bij het kiezen van een anticonceptiemethode die bij jou past. Voor mannencondooms, vrouwencondooms of een standaard pessarium hoef je niet naar de huisarts, die kan je bij de apotheek, supermarkt, drogist of online krijgen.

Sommige anticonceptiemethoden (zoals het spiraaltje of het anticonceptiestaafje) moet de huisarts plaatsen. Je moet dan wel eerst langs de apotheek om de anticonceptie op te halen. Soms stuurt de huisarts je naar een gynaecoloog of uroloog. Van de huisarts krijg je een recept voor de apotheek, of een verwijsbrief voor de gynaecoloog of uroloog.

Dit kan je doen om het gesprek met de huisarts voor te bereiden:

  • Vul de keuzehulp in om er achter te komen welke anticonceptiemethode bij jou past. Als je een partner hebt kun je samen overleggen.

Ga naar de keuzehulp

  • Twijfel je nog? Schrijf de vragen op die je aan de huisarts wilt stellen.
  • Neem je partner mee (als je die hebt). Dan kunnen jullie samen beslissen welk anticonceptiemiddel het beste bij jullie past.

Deze tips helpen tijdens het gesprek met de huisarts:

  • Vertel de huisarts wat voor jou belangrijk is bij anticonceptie en waarom bepaalde anticonceptiemiddelen niet jouw voorkeur hebben.
  • Maak aantekeningen of vraag of de huisarts opschrijft welke methoden bij jou passen. Dan kun je er thuis verder over nadenken. Je kunt er ook over praten met je partner (als je een partner hebt).
  • De huisarts stelt ook vragen over jouw medicijngebruik, ziektes in je familie en je levensstijl. De huisarts vraagt bijvoorbeeld hoe oud je bent en of je rookt. Deze dingen bepalen welke anticonceptie het beste bij jou past. De huisarts kan je daardoor een ander advies geven dan uit de keuzehulp naar voren komt.
  • Anticonceptiemiddelen met hormonen kunnen bijwerkingen hebben, maar dat hoeft niet. Eventuele bijwerkingen duren vaak niet zo lang, je lichaam moet even wennen aan extra hormonen.
  • Spreek af met je huisarts om over 3 maanden terug te komen als je dan nog steeds last hebt van bijwerkingen, of als de anticonceptie je niet goed bevalt.

Rosa is arts seksuele gezondheid. Wil je weten wat zij zegt over het gesprek met de huisarts? Bekijk het filmpje!

Terug naar overzicht

Vind je deze informatie nuttig?