Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type
Rutgers

Ik heb onveilige seks gehad maar ik wil niet zwanger worden. Wat kan ik doen?

Als je onveilige seks hebt gehad kun je zwanger worden. Als je dat niet wilt, kun je binnen maximaal 5 dagen na de onveilige seks verschillende dingen doen om de kans dat je zwanger wordt kleiner te maken.

Doe de morning-aftertest om te zien wat je kunt doen:

Morning-aftertest

Er zijn twee soorten morning-afterpillen. Ze zorgen allebei voor het uitstellen van de eisprong. Hiermee kun je niet altijd een zwangerschap voorkomen, want het kan zijn dat de eisprong net is geweest. Het is daarom belangrijk om de morning-afterpil zo snel mogelijk te slikken, De ene morning-afterpil (Norlevo) kun je tot 72 uur (3 dagen) na de seks nemen, de andere (EllaOne) tot 120 uur 95 dagen) na de seks. Je kunt er bijwerkingen van ervaren, zoals misselijkheid.

Je kunt ook binnen 5 dagen een koperspiraal laten plaatsen. Die beschermt meteen voor 5 tot 10 jaar tegen zwangerschap. Je kunt hem laten verwijderen als je zwanger wilt worden. En koperspiraal zorgt ervoor dat de eicel niet bevrucht kan worden en niet kan innestelen in de baarmoeder.

Een morning-afterpil is geen anticonceptiemethode. Gebruik daarom altijd een betrouwbaar anticonceptiemiddel voordat je seks hebt. Dan hoef je je ook geen zorgen te maken over zwangerschap en kun je meer genieten van seks.

Terug naar overzicht

Vind je deze informatie nuttig?